Què és la Procrastinació?

Procrastinar prové del llatí “procastinare” i significa deixar per un altre dia les accions que hauries de fer en el present. Et va sonant la idea? Aquella trucada que mai trobes el moment de fer, portar el cotxe al taller perquè fa dies que t’avisa que toca revisió, tots els dilluns en els que t’has promès començar dieta, aquell informe que acabes redactant la nit anterior del dia en que et toca presentar-lo (qui diu informe diu estudiar per un examen), demanar hora al dentista per la revisió anual…. continuo?

La procrastinació és l’acció o hàbit de deixar per a més endavant accions o activitats que s’han d’atendre per d’altres de més irrellevants i agradables.

Sovint identifiquem 3 etapes en la procrastinació:

 

1. Incomoditat amb l’activitat: ja sigui per por, mandra, aborriment, desgana, disgust….

2. Ocupació a través d’altres tasques que ens distreuen o ens vénen més de gust.

3. Justificació amb frases del tipus “avui no era el dia”, “ja ho faré demà”, “no és tant urgent”….

Quines són les conseqüències?

Alguns dels motius de la procrastinació poden ser la por, la mandra, les idees que ens hem creat sobre aquella tasca, el no tenir clar el perquè cal fer-la o el grau d’importància que té, el perfeccionisme….

Sovint però la procrastinació va lligada als sentiments de culpa que apareixen quan veiem que l’anem aplaçant, per no dir les conseqüències que no fer aquesta tasca pot tenir en els resultats, els nostres objectius o la nostra productivitat.

En un àmbit més personal les conseqüències poden ser les de perdre la confiança d’aquells que esperen que realitzem la tasca, la desmotivació i l’afectació a la nostra autoestima.

Com puc superar-la?

Regla dels 2 minuts:

Si per fer una tasca tardes menys de dos minuts en fer-la, no t'ho pensis dues vegades, fes-la ara i treu-te-la de sobre. No cal programar-la ni aplaçar-la, ni donar-hi més voltes.

Menjar-te un gripau primer:

Aquelles tasques costoses (o gripaus), que no et motiven i no et vénen de gust però són necessàries, programe-les al principi del dia. Treute-les de sobre al començar el dia i veuràs la sensació positiva que et genera i com augmenta el teu rendiment després.

Llista de tasques:

Tenir una llista de les teves tasques pendents i marcar aquelles que has realitzat (obro parèntesis llarg....marcar-les amb un subratllador fluorescent, un que et requeteencanti, és molt diferent que tatxar-les. I pensaràs, "Marina, quina xurrada!" però no saps la gratificació fins que no ho proves. D'aquesta manera reforces aquelles tasques aconseguides, i és molt diferent que tatxar les realitzades. Tanco parèntesis. Els filòlegs em matareu però m'encanta obrir aquests parèntises per compartir-vos les meves petites manies. Tanco parèntesis llarg, ara de veritat). És important no fer llistes de tasques interminables, i anar agendant dins la programació de la nostra setmana aquelles tasques pendents per donar-los sortida.

Posa data:

Posa una data límit per realitzar cada una de les tasques, agenda-les a la teva programació setmanals posant data i hora per a realitzar-les. El teu compromís augmentarà.

Identificar aquelles tasques que postergues una i altra vegada i els motius del perquè ho vas aplaçant et seran de molta utilitat a l’hora d’afrontar-t’hi i millorar així la teva productivitat.

Quin és el proper gripau que et menjaràs?

Si la procrastinació forma part del teu dia a dia i no saps com afrontar-t’hi, t’animo a que miris el proper taller que farem de Com fluir amb el meu temps. Queden poques places, no te’l perdis! (clica aquí)

Si t’ha agradat l’entrada t’animo a que et subscriguis al blog i així rebràs un avís cada vegada que hi hagi una nova publicació. Ho pots fer a través de l’enllaç que trobaràs al peu de pàgina. Moltes gràcies pel teu temps de lectura. Seguim!