Havent llegit el títol del post d’avui, ja deus intuïr que tot i que utilitzem moltes vegades aquests 2 verbs de forma sinònima, no són el mateix.
Segur que coneixes algú que, tot i tenir casa seva desordenada i tot aparentment fet un caos, sap perfectament on és cada cosa i troba cada element en menys d’un minut.
Ordenar i organitzar són dos conceptes compatibles, complementaris però no inseperables. Mira si no els següents exemples:

  • Puc tenir un calaix ple de samarretes desordenades, mal col.locades però perfectament organitzades perquè sé que totes les samarretes estan allà, en el mateix calaix i per tant, quan les necessiti sabré ràpidament on trobar-les. Podria a més, tenir-les ben plegades i ordenades per colors.
  • Puc tenir un arxivador amb tots els papers del despatx endreçats, perfectament ordenats. però si no hi dono un sentit, si no tinc un sistema per diferenciar les factures, dels apunts o de les coses pendents, no em serà un sistema efectiu i per tant organitzat.

Anem a veure com es diferencien:

Organitzar

Quan organitzem creem sistemes, busquem solucions utilitzant la creativitat per tal de simplificar la nostra vida, per fer-nos-ho fàcil, per donar-hi un sentit.
L’Organització està més relacionada amb l’eficiència, l’eficàcia i la productivitat. En dedicar menys energia mental en trobar les coses. Quan organitzem, donem un sentit a com poso les coses.

Tal i com explica José Miguel Bolívar al seu Blog Óptima infinito, quan organitzo estableixo correspondències entre el què i l’on, mentre que quan ordeno aplico al com.

Quan organitzo decideixo “què” poso “on”. Quan ordeno decideixo “com” poso “què”.

Ordenar

Quan ordenem apliquem seqüències i patrons, decidim com col.loquem les coses i li donem un sentit més estètic, de “neteja visual”. L’ordre està més relacionat amb l’estètica, amb la intuició i en fer-nos la vida més agradable.

‘L’ordre és útil quan contribueix a la organització, però l’ordre per l’ordre és irrellevant per l’efectivitat

José Miguel Bolívar – Blog: Ótima infinito

I tu, ara que ja saps com diferenciar-les, et consideres una persona ordenada, organitzada o totes dues coses?