Per on començo a ordenar casa meva?

Vols començar a ordenar i no saps per on començar ni com posar-t’hi? No et preocupis! Avui et porto LES CLAUS DE L’ORDRE SEGONS EL MÈTODE KONMARI, perquè et serveixi de guia i t’ajudi a posar fil a l’agulla.

Si has arribat fins aquí, és que se t’ha despertat la gana de l’ordre, o si més no, la curiositat. Sàpigues més o menys de la Marie Kondo o del seu popular mètode Konmari, no et preocupis, només cal tenir unes pautes clares perquè poc a poc sentis com la felicitat va omplint casa teva i va transformant el caos en pau i serenitat. Això sí, ja t’aviso: ORDENAR CREA ADICCIÓ.

Abans de continuar et proposo recuperar l’article que vaig publicar fa unes setmanes al Bloc sobre els 4 passos bàsics per ordenar a consciència. Si ja el vas llegir, et faig un resum ràpid per fer-te memòria:

  1. Treure-ho tot.
  2. Netejar a fons.
  3. Queda’t amb allò que et faci feliç.
  4. Busca un lloc per cada cosa.
Fuente: ‘El mundo’ – Fotograma de la nueva serie de Netflix de Marie Kondo

ORDENA PER CATEGORIES

Doncs una de les regles bàsiques del Mètode Konmari és que cal ordenar per categories, no per ubicació. Podries tenir la temptació d’ordenar per estances o habitacions i així no poses potes enlaire tota la casa, però la Marie ens diu que això no és pràctic. Ordenar per categories et permet prendre consciència de totes les peces que tens de cada una d’elles i et fa més fàcils els processos de triatge.
El mètode de la Marie Kondo també ens recomana seguir un ordre en les categories per tal de començar per aquelles peces més fàcils i anar agafant habilitat per quan arribem a les més complicades d’escollir o descartar.
Així que comença per:

1. ROBA

Parlem de tota la roba, la d’altres temporades, la que tens guardada a casa els teus pares, o al traster, o a les golfes…i no t’oblidis de mocadors, sabates, roba d’estar per casa, d’esport….

2. LLIBRES

Els llibres, revistes, fulletons, còmics…que es van acumulant a casa. La Marie recomana no quedar-te amb més de 30 llibres (sento els escarafalls de la majoria de gent llegint aquesta frase). Queda’t sols amb aquells que veritablement puguis tornar a consultar o hagin representat per tu un moment significatiu al llegir-los. A la resta, dóna’ls l’oportunitat de caure en mans d’algú altre que els pugui disfrutar.

3. PAPERS

Tots els documents que hi ha a casa. Factures, contractes, tiquets, apunts de la carrera (que guardes per si els necessites i ja estan més que caducats), etc… El principi bàsic del mètode Konmari és llençar-los tots i guardar només aquells que per una qüestió “legal” siguin necessaris (no llencessis pas la hipoteca de la casa i te’n deslliuressis de pagar!). Al meu entendre, potser no cal anar tan enllà, però sí que en guardem molts que no paguen la pena. Segur que si remenes trobaràs nòmines antigues, llibretes d’estalvi usades, manuals d’instruccions d’aparells que ja ni tens, etc…

4. KOMONO

Són bàsicament accessoris i per dir-ho d’una manera fàcil, tot el que no hagis pogut categoritzar en les altres categories (eines, estris de cuina, coses del bany, productes de cuina, maquillatge i cosmètics, articles de la llar…)

5. OBJECTES DE VALOR SENTIMENTAL

És l’última categoria perquè són els més difícils d’ordenar i descartar. Són els que posen en joc emocions i sentiments i ens cal pràctica prèvia per escollir sols aquells que ens fan tremendament feliços. Parlem de records, fotos, regals importants, cordons umbilicals dels nostres fills, etc…. Hi ha qui, per ordenar aquesta categoria li cal anar fins a casa els pares on hi té endreçat el paradís dels records.

Així que ja saps, ordena amb ordre per acosenseguir el famós Spark Joy de la Marie, és a dir la Xispa de l’alegria. I si et cal ajut, no dubtis en contactar-me i que puguem agendar una sessió.

“Endreça per categoria, en l’ordre correcte, i conserva només allò que t’inspira alegria. Fes-ho ràpid i a consciència, d’una sola vegada. Si segueixes aquest consell, reduiràs d’una manera espectacular el volum de les teves possessions, sentiràs una eufòria com mai abans i guanyaràs confiança en la teva vida”.

Marie Kondo – “La màgia de l’ordre”

Si t’ha agradat l’article, no t’oblidis de compartir-lo amb qui creguis que pugui ajudar i subscriu-te al Blog per rebre avisos cada vegada que hi hagi noves entrades. Espero els teus comentaris explicant-me si tu també has trobat la teva xispa de la vida.