La majoria de peticions vostres aquests dies han sigut relacionades amb les habitacions de joguines, l’ordre i els nens i com manegar totes aquestes situacions que de vegades ens omplen de caos.
Ordenar és un aprenentatge
Ja ho veus, la resposta és fàcil: ordenar és un aprenentatge més i de la mateixa manera que ensenyes als teus fills com ser educats, com ser agraïts o que les dents es renten cada dia (de fet, varis cops al dia), doncs també cal ensenyar-los a endreçar.
I la resposta no tan fàcil… doncs que com qualsevol altre hàbit o aprenentatge requerirà paciència, temps i constància. Que vosaltres sigueu ordenats i apliqueu aquestes mesures d’ordre en les vostres coses, evidentment també ajudarà.
Per on començo?
Plantejar l’ordre de les joguines com una part més del joc ens ajudarà a que aquest aprenentatge es faci d’una forma més positiva. Cantar cançons de recollir quan són més petits, explicar-los que part dels avantatges de tenir les coses ordenades són avantatges per ells per trobar les joguines i mantenir-les, i fer-los responsables de les seves coses també ens ajudarà. Cal transmetre’ls que jugar també implica endreçar amb el que has jugat.
A casa, de tant en tant juguem a ordenar. No és broma, convertir l’acte d’ordenar en un joc és més atractiu per ells. Treure tot el que tenim, decidir si ens ho quedem, ho donem o bé ho llencem i tot seguit buscar un espai per cada cosa és un bon moment per compartir estona plegats. I si a sobre, els deixes un Dymo per etiquetar aquells espais que ells volen ja és èxit assegurat! Jugar a ordenar abans de festes de Nadal o aniversaris us ajudarà també a fer espai pel que pugui venir….🤪
Com qualsevol altre espai de la casa, l’acumulació de coses genera caos. Per tant, limitar les joguines que tenen serà clau. Tots sabem que els nens, en general, tenen més coses de les que necessiten, pel que fer una tria acurada del que tindran a mà i fins i tot amagar algunes joguines si veiem que en tenen masses, i canviar-les al cap d’un temps per anar renovant ens pot ajudar. Si decidim fer tria i descartar algunes de les joguines, recorda fer-ho conjuntament amb ells. No podem descartar les coses que no són nostres i per tant limitar a “x” joguines i que siguin ells que escolleixin quines són les que es volen quedar pot ser un bon sistema. Aprofitar aquestes dates de final d’any que venen on es fan campanyes de recollida de joguines i fer-los partíceps de cedir, donar o regalar allò que ja no els fa feliços serà un aprenentatge que anirà molt més enllà de l’ordre.
Trucs que facilitaran el manteniment de l’ordre a les joguines:
- Tenir mobles a la seva alçada que els siguin accessibles.
- Col.locar les joguines en cistelles, caixes o calaixos que ajudin a contenir. Ensenyar-los que cada cosa té el seu lloc i que quan es recull, s’ha de tornar allà on toca.
- Etiquetar els espais on va cada cosa. En funció de l’edat del nen/a podem enganxar imatges, posar el nom o col.locar-hi un pictograma. Que ells participin en buscar, crear i enganxar els cartellets els pot ajudar també a aprendre on anirà col.locada cada cosa.
Espero doncs que aquests trucs t’ajudin a acabar amb el caos als espais de joc. També pots anar més enllà i aplicar aquests tips en que endrecin la roba neta als seus armaris, a que col·loquin al seu lloc bosses, carteres i material d’extraescolars al arribar a casa i fins i tot a fer un repàs de com han deixat les seves coses abans d’anar a dormir. La meva filla és especialista per exemple en deixar les sabatilles a qualsevol lloc.
Envia’m si et ve de gust els teus espais de joc i com han quedat les joguines després de jugar amb els teus fills a ser Marie kondo per un dia! Els puc compartir al meu instagram i que puguis ser inspiració per la resta!